Hur väljer man rätt GU10 spotlight?

Är du ute efter en GU10 spotlight, eller är nyfiken på vad det är? En GU10-lampa är den vanligaste spotlighten som finns i de flesta hem idag. När man säger GU10 så är det benämningen av själva sockeln, alltså basen på spotlighten som är den som kopplas in i belysningsanordningen. Denna sockel, den har två korta stift eller pinnar, samt en bred, rund ”fot” nertill. Mellan stiften är det 10 mm. Lampan kopplas in genom att man trycker in stiften i en belysningsanordning och vrider runt sockeln. Det tills att den är på plats. 

Byta ut till LED

Om det är så att du vill byta ut de lampor du har idag till LED, så kolla noga vad det är för watt som din spotlight har nu. Förvisso har inte LED watt, utan det var förr ett mått för hur mycket ljus en glödlampa gav. LED lampor däremot, de har ett annat mått, som är lumen. Det är då ett mått som anger hur mycket synligt ljus en lampa avger. Men det går att få motsvarande så att säga mot de watt du har. Fundera även på vad för färg det ska vara, det mäts i Kelvin.

Kelvin anger vilken ljusfärg en ljuskälla har när det gäller GU10 spotlights så finns 2700K, som är mycket varm vit. Den är bra att ha om du vill skapa en mysig och varm stämning, så som i ett sovrum eller i ett vardagsrum. Du har även 3000K som är varm vit, som passar bra i produktiva miljöer så som köket, eller till och med på restauranger och hotell.

Du har även 4000K, som är kall vit. Den passar bra på ställen så som kontoret. Sedan finns 5000K, som är dagsljus.  Denna passar bra på ställen där det är ett måste med ett skarpt ljus, så som i garaget eller i ett laboratorium eller på ett sjukhus

Vilken typ av spotlight ska du välja?

 För att du ska veta vad för spotlight du ska välja, så är det bra att veta vad det är du ska ha din belysning till. Spotlights har nämligen olika strålvinklar. Det är storleken, eller vinkeln på det ljus som avges från lampan som kallas just för strålvinkeln. Den betecknas med ett D. ju mindre gradtal den har, desto smalare ljusstråle. Ska du belysa konst, eller föremål i bokhyllan så är det bra att ha en smal ljusvinkel. En bredare ljusvinkel passar för allmänna belysningsändamål. För allmän belysning så är den vanligaste strålvinkeln 23D och 40D.

Är GU10 spotlights dimbara?

 Att kunna styra styrkan på dina GU10 spotlights är inte fel. Det kan du göra om du väljer dimbara GU10 lampor. Då kan du kontrollera belysningens ljusstyrka. Sedan så finns det även spotlights där du kan dimma ljusfärgen. Du kan då gå från ett varmt vitt ljus på 2700K ner till ett varmt glödande sken på 2200K. Det innebär att du med samma spot kan ha både stämningsbelysning så väl som till funktionellt ljus.